ADO Den Haag 2 - 2 De Graafschap
  • Play-offs
  • Zaterdag 18 mei 2024 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft de halve finale van de play-offs bereikt ten koste van De Graafschap. De Haagse ploeg wist voor rust al op een ruimte 2-0 voorsprong te komen, maar zag in het tweede bedrijf de Superboeren langszij komen. Dankzij een overwinning (2-3) in Doetinchem eerder deze week, trokken de geelgroene aan het langste eind en waren zo verzekerd van een plek in de halve finale.

Hoofdtrainer Darije Kalezic trad met dezelfde elf namen aan als in Doetinchem. Er was slechts één wijziging in de wedstrijdselectie. Kursad Surmeli was weer fit genoeg om aan te kunnen sluiten, maar moest om die reden wel vanaf de bank beginnen.

lr240518ab15152

ADO Den Haag startte wat minder agressief aan de eerste helft dan afgelopen dinsdag in Doetinchem. De eerste doelpoging kwam dan ook niet geheel verrassend op naam van de bezoekers. Echter was dit een zeer gemakkelijke prooi voor Marsman. De Hagenaars lieten de Superboeren steeds opnieuw weer een beetje opkomen, totdat zij een mogelijkheid zagen om uit te breken. Binnen een kwartier kon dan ook de thuisploeg de eerste kans noteren. Echter wist ook de sluitpost van De Graafschap redding te bieden op de inzet van Van Mieghem. ADO Den Haag voerde direct de druk in het vijandelijk zestienmetergebied op, maar het lukte de uitploeg om de bal succesvol weg te werken.

En zo vorderde de eerste helft, waarin er qua spelbeeld weinig veranderde, maar ADO Den Haag zeer gevaarlijk kon worden bij de kansen die ze kregen. Zo zette Veerman, Schalk in scoringsrijke positie. Helaas zag de aanvaller zijn schuiver rakelings naast het doel verdwijnen. ADO Den Haag was ineens dichtbij de openingstreffer. Niet veel later viel deze dan ook. Absalem ging met Van Mieghem de combinatie aan, waardoor hij met een hoge voorzet op maat Schalk bereikte en de bal vol overtuiging tegen de touwen schoot: 1-0!

lr240518ab14695

De thuisploeg groeide in de wedstrijd, werd feller en ging bij vlagen zeer mooie combinaties aan. Maar zou het dan nog lukken om met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in te gaan? Het antwoord daarop was ja. Na ruim een half uur gespeeld te hebben was opnieuw Schalk trefzeker, ditmaal kopte de hij uit een corner van Van Mieghem de tweede Haagse treffer knap binnen. De Graafschap deed nog wat terug middels een kopbal op doel van Hillen, maar ook dit keer liet Marsman zich niet verassen. ADO Den Haag stond zodoende met rust al met één been in de halve finale van de play-offs.

De tweede helft was pas slechts één minuut onderweg toen de wedstrijd opnieuw stilgelegd moest worden. In tegen stelling tot afgelopen dinsdag was de reden dit keer minder “betrokken”. In het uitvak werd dusdanig veel vuurwerk afgestoken dat scheidsrechter Bos besloot dat er, mede vanwege de gezondheid en het slechte zicht in het stadion, op dat moment niet verder gespeeld kon worden.

lr240518ab14477

Toen de wedstrijd weer werd hervat was Schalk direct dichtbij zijn hattrick. Na de goede individuele actie had hij deze ook zeker verdiend, echter stak keeper Jansen daar een stokje voor. ADO Den Haag had nog altijd minder balbezit dan De Graafschap en lang ging dat goed, totdat Seuntjes na 67 minuten spelen alsnog het net vond. Nadat Marsman de kopbal van Brittijn toch nog wist te keren, was de rebound voor Seuntjes voor het intikken: 1-2. Collega Warmerdam was dichtbij de gelijkmaker, maar trof het zijnet. Met nog twee doelpunten verschil werkte ADO Den Haag toe naar de slotfase van de wedstrijd, echter werd die marge kleiner toen aanvoerder Fortes alsnog De Graafschap op gelijke hoogte kon brengen uit een corner: 2-2.

lr240518ab15350

De druk op ADO Den Haag nam toe, zeker toen zij ook nog eens met tien man verder moesten spelen, nadat Absalem zijn twee gele kaart van de wedstrijd ontving en dus met rood het veld moest verlaten. Het was voor de thuisploeg nog ruim tien minuten uitzingen. Met man en macht werd er alles aangedaan om de 2-2 vast te houden en dat lukte, waardoor ADO Den Haag zich mag gaan opmaken voor de halve finale van de play-offs. Wie de tegenstander aanstaande woensdag in het Bingoal Stadion wordt, is nog niet bekend. De wedstrijd vangt aan om 18.45 uur. De kaartverkoop zal aanvangen nadat de tegenstander definitief bekend is.