ADO Den Haag heeft een punt aan de seizoensopening overgehouden. De Hagenaars vochten zich tegen Vitesse naar een gelijkspel: 2-2.

In een wedstrijd die diverse wendingen nam, moesten Vitesse en ADO Den Haag zich na 96 minuten met een punt tevreden stellen. Net als vorig jaar eindigde de onderlinge confrontatie op de eerste speeldag van de competitie in een gelijkspel. Maar deze keer was de 2-2 een stuk spectaculairder dan de 0-0 van vorig seizoen. In de eerste twintig minuten leek de thuisploeg het duel al te gaan beslissen. Vitesse kreeg diverse kansen en de Hagenaars kwamen maar niet in de wedstrijd. Toen de eerste storm geluwd was en de groen-gelen ongeschonden de rust haalden, lieten de bezoekers zich van een geheel andere kant zien. Met twee mooie doelpunten nam de ploeg van Maurice Steijn in het tweede bedrijf twee keer de leiding. Maar daarna kwam ADO Den Haag niet meer onder de Gelderse druk uit. De Hagenaars moesten een gelijkmaker toestaan en diep in blessuretijd redde doelman Gino Coutinho zelfs het gekoesterde punt. Met vijf nieuwelingen (Vito Wormgoor, Kevin Jansen, Danny Holla, Aaron Meijers en Rydell Poepon) in de basis had ADO Den Haag het in de beginfase moeilijk. Vitesse creëerde de nodige kansen. De Braziliaan Jonathan Reis schoot de bal in het zijnet na een scherpe voorzet van Giorgi Chanturia en een omhaal van Wilfried Bony verdween net naast het doel. Ook moest Coutinho nog een vrije trap van Reis over het doel tikken.

ADO Den Haag gokte op de counter en was daar twee keer succesvol mee. Eerst stuurde Jens Toornstra buitenspeler Mike van Duinen diep maar zijn schot miste kracht. Later speelde Kenneth Omeruo zich vrij en bediende de Nigeriaan Meijers met een crosspass. De linksback schot vanuit een moeilijke hoek op het lichaam van doelman Piet Velthuizen. Omdat Vitesse na twintig minuten de openingen niet meer vond, haalden de Hagenaars ongeschonden de rust. In de tweede helft namen de groen-gelen veel meer het initiatief en zou er een spectaculaire wedstrijd ontstaan. Na 53 minuten kreeg Tjaronn Chery de bal en de technische vaardige speler bedacht zich geen moment. Vanaf dertig meter poeierde hij het speeltuig achter de verbouwereerde Velthuizen snoeihard in de kruising: 0-1.

De vreugde aan Haagse kant duurde niet lang, want twintig seconden later profiteerden de Arnhemmers van concentratiegebrek aan Haagse kant. Marco van Ginkel mocht van Gábor Horváth ongehinderd voorgeven waardoor de geheel vrijstaande Bony de bal makkelijk kon intikken: 1-1. Maar ADO Den Haag liet zich niet uit het veld slaan en trok opnieuw ten aanval. Holla stuurde in de 57e minuut Poepon diep en de spits draaide weg bij Guram Kashia. Zijn voorzet werd gemist door Tomas Kalas waardoor de meegelopen Holla ter hoogte van de strafschopstip een hoek kon uitkiezen: 1-2.

Drie doelpunten in vier minuten was al spectaculair, maar ADO Den Haag had in die fase van de wedstrijd het karwei helemaal kunnen klaren. Daarbij had vooral een actie van Holla een beter lot verdiend. De aanvoerder schoot vanaf 45 meter snel een vrije trap richting het doel. De terugrennende Velthuizen kon de bal maar net uit de kruising tikken. Vitesse leek op dood spoor te zitten, maar een spelhervatting bracht de thuisploeg in de 72e minuut terug in de wedstrijd. Reis plaatste een vrije trap over de muur en in de benedenhoek: 2-2. Fred Rutten bracht met Mike Havenaar, zoon van ex-FC Den Haag-doelman Dido, een extra aanvaller om alsnog een overwinning uit het vuur te slepen. Zijn collega Steijn reageerde door verdediger Dion Malone als rechtsback het veld in te sturen en Kenneth Omeruo centraal te posteren.

Maar in het nieuwe 4-4-2 systeem kwam ADO Den Haag, dat maar liefst zes gele kaarten incasseerde, nauwelijks nog uit haar verdedigende stellingen en werd Vitesse soms met de nodige moeite van een treffer afgehouden. Bijna ging het in de 96e minuut nog mis toen Nicky Hofs plotseling vrij voor Gino Coutinho opdook. De invaller wilde de bal met de buitenkant van de voet in het doel plaatsen, maar de Haagse doelman tikte het speeltuig met een knappe reactie naast de paal.

Met het behaalde gelijkspel heeft Steijn iets om op voort te borduren. Als ADO Den Haag de lijn van het begin van de tweede helft doortrekt, dan zou de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RKC Waalwijk eveneens punten moeten opleveren. Dat duel in het Kyocera stadion begint zondag om 14.30 uur.